Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να παλέψουμε τον εθισμό

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να παλέψουμε τον εθισμό

7 March 2018 Off By admin

Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν για πολλούς έναν όμορφο τρόπο για να περάσουν τον χρόνο τους. Με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει στα ύψη, θα μπορούσαμε να πούμε πως κατά κάποιο τρόπο αποτελεί μία πιο «καθιστική» μορφή extreme sport. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί εκτός από μία διασκεδαστική δραστηριότητα να αποτελέσει πηγή ενός συμπληρωματικού εισοδήματος.

Δυστυχώς, αυτή η παραπάνω παραδοχή, μπορεί να οδηγήσει σε έναν άσχημο εθισμό. Πάντα θα υπάρχει μία πιθανότητα να πλουτίσουμε καθισμένοι σε ένα τραπέζι ή μαντεύοντας ένα αποτέλεσμα στο κινητό μας. Αυτό, για άτομα που παύουν να χρησιμοποιούν τη λογική τους και την ψυχραιμία τους, μετατρέπει τα τυχερά παιχνίδια σε καθημερινή συνήθεια και όχι σε έναν απλό περιστασιακό τρόπο διασκέδασης όπως θα έπρεπε να είναι.

Ωστόσο, ακόμη και αν είναι δύσκολο στην αρχή, ο οποιοσδήποτε εθισμός μπορεί να ξεπεραστεί με θέληση, υπομονή και σωστή καθοδήγηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τεχνολογία που συνεχώς εξελίσσεται έχει προσπαθήσει να βρει απαντήσεις στο τέλος του εθισμού και αυτό είναι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των εθισμών:

Με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας

Η εικονική πραγματικότητα σήμερα, εκτός από μέσο διασκέδασης υπηρετεί πολλούς επιστημονικούς σκοπούς ένας εκ των οποίων είναι η χρήση της στην ψυχοθεραπεία μέσω μίας μεθόδου που λέγεται «θεραπεία έκθεσης».

Πιο συγκεκριμένα, το άτομο καλείται να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του σε ένα εικονικό περιβάλλον όπου ανάλογα με τις αντιδράσεις του και την ικανότητα του να αντισταθεί στον εθισμό του λαμβάνει την ανάλογη αξιολόγηση και επιβράβευση, χωρίς ωστόσο να φέρνει τον εαυτό του σε άμεσο κίνδυνο.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που είναι εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια, με την χρήση της εικονικής πραγματικότητας θα βρισκόταν στο περιβάλλον ενός καζίνο. Η άμεση έκθεση του ατόμου στο περιβάλλον αυτό, λειτουργεί ως εξάσκηση αφού του δίνεται η ευκαιρία να μάθει να χειρίζεται τον εθισμό και να αντιστέκεται στα εσωτερικά του θέλω. Παράλληλα, οι ειδικοί που τον βοηθούν να ξεπεράσει τον εθισμό, μπορούν να έχουν μία καθαρή εικόνα για το αν το άτομο έχει καταφέρει να βρεθεί στο σωστό επίπεδο ή αν θα χρειαστεί περισσότερη καθοδήγηση.

Με την τηλεϊατρική

Κάποτε, η διαδικασία απεξάρτησης από οποιαδήποτε μορφή εθισμού ήταν η εξής: Εισαγωγή σε ένα ίδρυμα, καθημερινές συνεδρίες, αποκοπή από τον έξω κόσμο, και ύστερα επανένταξη στην κοινωνία με την ελπίδα πως το εθισμένο άτομο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς τριγύρω του.

Ωστόσο σήμερα, με την άνοδο της τηλεϊατρικής, η διαδικασία μπορεί να είναι πιο απλή. Το άτομο μπορεί να παραμείνει στον δικό του προσωπικό χώρο, γύρω από τους ανθρώπους που αγαπά, και να κάνει τις συνεδρίες του μέσω βιντεοκλήσης. Μία τέτοια αλλαγή στην διαδικασία της απεξάρτησης, μπορεί να βοηθήσει στο να μην νιώθει το άτομο αποκομμένο από την κοινωνία, ενώ είναι πολύ σημαντικό και για τους ανθρώπους τριγύρω του οι οποίοι μπορούν να δείξουν υποστήριξη και να βοηθήσουν σημαντικά με την καθοδήγηση του ειδικού.

Πολλές πρακτικές βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη, με την επαυξημένη πραγματικότητα και τις οπτικές οφθαλμαπάτες να είναι λίγες από αυτές. Το μόνο σίγουρο είναι, πως η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη για να κάνει την μάχη κατά του εθισμού πιο εύκολη από ποτέ.