Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να καθαρίσουμε τους ωκεανούς

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να καθαρίσουμε τους ωκεανούς

24 July 2018 Off By admin

Οι ωκεανοί μας φιλοξενούν αμέτρητους οργανισμούς, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Παρ’ όλα αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μετέτρεψε τις θάλασσες σε σκουπιδότοπους, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε μέρη αφιλόξενα για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτές.

Έχουμε όμως την τεχνολογία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με την εύρεση μιας λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρακάτω θα δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα σχετικά με το πώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στο να καθαρίσουμε τους ωκεανούς.

Χρήση εναλλακτικών βιοδιασπώμενων υλικών

Είναι γεγονός πως το πλαστικό αποτελεί προϊόν του πετρελαίου το οποίο είναι γνωστό πως αποτελεί μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  Μιας και υπολογίζεται πως  έχει μείνει το πολύ ένας αιώνας μέχρι να «ξεμείνουμε» από πετρέλαιο, πρέπει σιγά- σιγά να σκεφτόμαστε διαφορετικούς τρόπους για να κατασκευάζουμε όλα όσα μας έχουν προσφερθεί μέχρι τώρα, και γιατί όχι να μην το κάνουμε από τώρα;

Το πρόβλημα με το πλαστικό έγκειται στο γεγονός πως  δεν αποδομείται από το έδαφος , ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει αφού εδώ και κάποια χρόνια έχουμε βρει τρόπο να «μιμηθούμε» ορισμένες μορφές του πλαστικού για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια, λιπαρά ή ακόμη και καλαμποκάλευρο, κάτι που είναι άμεσα καλύτερο για το περιβάλλον.

Η τεχνολογία Plaxx

Δυστυχώς, ακόμη και πράγματα που γίνονται για καλό, ορισμένες φορές δεν βοηθούν όσο θα περιμέναμε.  Πολλά από τα σκουπίδια μας τα οποία ανακυκλώνονται, εν τέλει βρίσκουν πάλι τον δρόμος τους πίσω στους ωκεανούς.

Η τεχνολογία Plaxx προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι προϊόν της Βρετανικής εταιρείας Recycling Technologies και ως σκοπό έχει να μετατρέπει οποιοδήποτε προϊόν πλαστικού, ακόμη και τα προϊόντα που θεωρούνται ως μη ανακυκλώσιμα σε διάφορες μορφές λαδιών, κεριού ή ατόφιου πλαστικού. Σε σχέση λοιπόν με άλλες τεχνολογίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, αυτό που κάνει την συγκεκριμένη  διαφορετική, είναι το γεγονός πως αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του σκοπού τους στο πως θα σπάσουμε αυτό τον άσχημο κύκλο της ρύπανσης των ωκεανών, και όχι απλά στο πως θα μειώσουμε αυτή την κατάσταση.

Το πρότζεκτ “The Ocean Cleanup

Ένα αξιέπαινο γεγονός για το “The Ocean Cleanup” είναι πως πρόκειται για μία  πρωτοβουλία του 22χρονου Boyan Slat ο οποίος υποστηρίζει πως με την πραγματοποίηση της ιδέας του θα μπορέσει να καθαρίσει σχεδόν τη μισή ποσότητα σκουπιδιών του Ειρηνικού Ωκεανού μέσα σε λιγότερο από πέντε έτη. Πολλοί μάλιστα, υποστηρίζουν πως πρόκειται για την σημαντικότερη προσπάθεια για την εκκαθάριση του περιβάλλοντος στην ιστορία.

Για όσους απορούν με το πως δουλεύει η συγκεκριμένη ιδέα, θα σας εξηγήσουμε. Καθώς τα ρεύματα της θάλασσας τείνουν να μαζεύουν τα απορρίμματα που καταλήγουν στην θάλασσα σε ομάδες,  μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία σειρά εμποδίων σε σχήμα U ώστε να παγιδεύσουν τα συσσωρευμένα σκουπίδια και ύστερα να τα μαζέψουν όλα μαζί σε μεγάλες ομάδες ώστε να ανακυκλωθούν.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία στην ουσία εκμεταλλεύεται την φυσική ιδιότητα των ρευμάτων για να βοηθήσει την κατάσταση της ρύπανσης των ωκεανών.

Φυσικά, η τεχνολογία μας δίνει εκτός από πρακτικές ιδέες, τη δυνατότητα να μοιραστούμε το μήνυμα υπέρ της περιβαλλοντικής συνείδησης. Όλοι  μπορούμε οι ίδιοι να αφιερώσουμε ένα κομμάτι της μέρας μας στο να ενημερωθούμε, ώστε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.