Το υποβρύχιο του Elon Musk για την διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη

Το υποβρύχιο του Elon Musk για την διάσωση των μαθητών στην Ταϊλάνδη

17 January 2019 Off By Artemis

Στις 23 Ιουνίου 2018, 12 μαθητές και o προπονητής τους παγιδεύτηκαν στην σπηλιά Tham Luang της Ταϊλάνδης. Κανείς δεν ήξερε που είναι για 9 ολόκληρες μέρες, όταν στις 2 Ιουλίου ανακάλυψαν τα ποδήλατά τους έξω από την είσοδο μίας σπηλιάς στην οποία παγιδεύτηκαν λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Έμειναν εκεί για περίπου δύο εβδομάδες καθώς οι διασωστικές ομάδες της χώρας προσπαθούσαν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να τους σώσουν.

Μία δύσκολη υπόθεση

Κάπου εδώ, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το παραπάνω γεγονός αφορά μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση διάσωσης καθώς οι εγκλωβισμένοι μαθητές αλλά και ο προπονητής τους, ο μοναδικός ενήλικας συνοδός, βρισκόντουσαν εκεί για 9 μέρες χωρίς φρέσκο νερό ή τρόφιμα.

Εκείνες τις μέρες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία ήταν αρκετά απαισιόδοξα για το αν θα βγουν όλοι ζωντανοί από την σπηλιά. Κάποιοι δήλωσαν ακόμη και την πιθανότητα να σωθούν μόνο οι μισοί από αυτούς. Ωστόσο, η θετική τους στάση απέναντι σε αυτή την τρομακτική εμπειρία λέγεται πως βοήθησε πολύ στην επιβίωση τους εκείνες τις πολύ δύσκολες ημέρες.

Η ανάμειξη του Elon Musk

Σαν υπερήρωας, ο Elon Musk, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας αυτοκινήτων Tesla αλλά και της πρωτοπόρας SpaceX, προσπάθησε με τον δικό του, ξεχωριστό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα, κατασκευάζοντας φυσικά με δικά του έξοδα ένα μικρό «υποβρύχιο», το “Wild Boar” για την διάσωση των παιδιών το οποίο βρέθηκε στην Ταϊλάνδη την ώρα που γινόντουσαν οι διασώσεις.

Όχι ακριβώς υποβρύχιο

Πρακτικά, πρόκειται για ένα κυλινδρικό κέλυφος μέσα στο οποίο θα μπορούσε να μπει ένα παιδί. Το Wild Boar κινείται με την βοήθεια των καταδυτών-διασωστών καθώς δεν έχει κάποια προπέλα, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστικό αν και δεν ζυγίζει περισσότερο από 50 κιλά. Παρ’ όλο που σαν κατασκευή ήταν ένα πολύ καλό δείγμα μηχανικής, οι διασώστες και το κράτος της Ταϊλάνδης αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν

Για ποιο λόγο δεν χρησιμοποιήθηκε το «υποβρύχιο»

Η κατασκευή των μηχανικών του Musk, ήταν εξαιρετική όπως αναφέραμε. Ωστόσο, στους ανθρώπους που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι με την διάσωση των μαθητών, φάνηκε καλύτερη ιδέα να μάθουν απλώς στα παιδιά να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των καταδυτών για να βγουν από την σπηλιά, και ακριβώς για αυτό τον λόγο το Wild Boar δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά ποτέ. Ωστόσο, ο Elon Musk, το υπερασπίστηκε μέχρι τελικής πτώσεως δηλώνοντας στο twitter πως πίστευε τόσο πολύ σε αυτή την κατασκευή που θα την οδηγούσε ο ίδιος μέχρι το σημείο όπου βρισκόντουσαν οι εγκλωβισμένοι για να αποδείξει σε όλους πως μπορεί πραγματικά να φτάσει εκεί.

Συμπεραίνοντας

Λαμβάνοντας υπόψη μας το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το γεγονός, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το αν η κίνηση του ιδρυτή της Tesla, Elon Musk είχε προθέσεις αυτοπροβολής ή αν ήταν απλώς μία ανθρώπινη κίνηση αλληλεγγύης, γνωρίζοντας πως όντας προνομιούχος είχε την πολυτέλεια για την παροχή πόρων προς την επίτευξη της διάσωσης. Ακόμη και όσοι δεν εκτίμησαν την τεχνολογία πίσω από αυτή την κίνηση, οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι ήταν πράγματι μία αξιότιμη προσπάθεια η οποία απλώς τυγχάνει να μην πάρει όλη την αναγνώριση που θα περιμέναμε, καθώς μιλάμε για έναν επιχειρηματία με επιρροή μεγάλου βεληνεκούς.

Μπορούμε με έναν πιο απλό τρόπο να πούμε πως ως άνθρωπος, και όχι ως επιχειρηματίας, ο Elon Musk έκανε το καθήκον του, με τη δική του προσωπική νότα. Για κάποιους ήταν σπατάλη πόρων, και για άλλους μία τεχνολογία τόσο καλή που γίνεται περιττή σε ένα τέτοιο περιστατικό. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αποτελεί μία ένδειξη προς παραδειγματισμό, για όλους τους υπόλοιπους. Το πρόβλημα των διπλανών μας, ας γίνει πρόβλημα όλων μας. Οι κοινωνίες μας μπορούν να δουλέψουν πολύ καλύτερα αν η αλληλεγγύη γίνει τρόπος ζωής μεταξύ μας. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη εκεί, αλλά τουλάχιστον μπορούμε πλέον να προβάλουμε και να μοιραστούμε τέτοιες κινήσεις αλληλεγγύης.