Τι θα συμβεί αν κλωνοποιήσουμε εξαφανισμένα είδη ζώων;

Τι θα συμβεί αν κλωνοποιήσουμε εξαφανισμένα είδη ζώων;

13 March 2019 Off By Artemis

Η επιστήμη έχει πλέον φτάσει τόσο μακριά που δεν είναι καθόλου παράξενο που οι επιστήμονες έχουν βρει ήδη τρόπο να κλωνοποιήσουν είδη ζώων που έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά, αυτό είναι εφικτό λόγω δειγμάτων DNA που έχουν κρατηθεί από πολλά από αυτά τα είδη, αλλά και με τη χρησιμοποίηση του DNA συγγενικών ειδών των εν λόγω ζώων για την επαναδημιουργία τους. Το θέμα φυσικά είναι από μόνο του αμφιλεγόμενο καθώς η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση είναι πάντα καταστροφική.

Τι θα συμβεί, όμως, αν κλωνοποιήσουμε και -ουσιαστικά- αναστήσουμε είδη ζώων που έχουν εξαφανιστεί; Πρέπει να κάνουν ένα τέτοιο βήμα οι επιστήμονες ή όχι;

Έχει ξαναγίνει και η κατάληξη του είδους ήταν η ίδια

Το 2003 μια ομάδα Ισπανών και Γάλλων επιστημόνων κατάφεραν να «αναστήσουν» ένα είδος άγριας κατσίκας, γνωστή ως bucardo ή αίγαγρος των Πυρηναίων. Δυστυχώς, λίγα λεπτά αφότου την έφεραν στη ζωή, ο κλώνος απεβίωσε.

Το συγκεκριμένο είδος είχε εξαφανιστεί σταδιακά, επιτρέποντας στους επιστήμονες να κρατήσουν δείγμα DNA από την τελευταία κατσίκα του είδους. Στη συνέχεια έκαναν πολλές δοκιμές (57 στο σύνολο) εμφυτεύοντας το DNA της σε διαφορετικές μητέρες και μόνο μία κατάφερε να κυοφορήσει τον κλώνο του αίγαγρου των Πυρηναίων. Αφότου γεννήθηκε, πάλεψε για λίγα λεπτά να αναπνεύσει και παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων το «πείραμα απέτυχε» με το θάνατο του κλώνου. Έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες από τότε που, όμως, δεν είχαν επιτυχία.

Το θετικό αυτής της ιδέας

Το πιο παράξενο γεγονός της επανεμφάνισης εξαφανισμένων ζώων είναι η ευεργετικότητα που θα έχει στο περιβάλλον ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη αισθητή στον πλανήτη γη. Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι ήδη ανεπτυγμένο στη Σιβηρία, όπου το επί-χίλια-χρόνια παγωμένο υπέδαφός της έχει αρχίσει να λιώνει. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, αν επαναφέρουν το εξαφανισμένο είδος των μαλλιαρών μαμούθ, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Τα μαλλιαρά μαμούθ έτρωγαν ξερό γρασίδι και έτσι νέο γρασίδι άνθιζε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα. Επίσης, πατούσαν πάνω στο χιόνι με δύναμη κάνοντάς το πάγο και κατ’ επέκταση διατηρώντας το έδαφος παγωμένο. Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί, επίσης, να σώσει είδη που κινδυνεύουν υπό εξαφάνιση αυτή τη στιγμή.

Τα αρνητικά ενός τέτοιου «πειράματος με τη φύση»

Αν πούμε ότι γίνεται πράγματι η κλωνοποίηση των μαλλιαρών μαμούθ που ειπώθηκε παραπάνω, θα πρέπει να κλωνοποιηθεί και ολόκληρο το οικοσύστημα που σχημάτιζε την τότε ζωική αλυσίδα στην οποία εμπεριέχονταν τα μαλλιαρά μαμούθ. Η επαναφορά ενός μόνο είδους πιστεύεται ότι θα επιφέρει ανισορροπία στην φύση και μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην τωρινή ζωική αλυσίδα. Επιπλέον, στην λίστα των ειδών που θέλουν να «αναστήσουν» οι επιστήμονες για να βοηθήσουν στα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα υπάρχουν και είδη τα οποία είναι θανατηφόρα. Ανάμεσα σε αυτά τα είδη υπάρχουν ακόμη και γιγάντιοι ιοί οι οποίοι μπορεί να επιφέρουν θανατηφόρες πανδημίες.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι κανένα από τα είδη που της λίστας δεν είναι σίγουρο ότι θα επανέλθει όπως ήταν, έχοντας την ίδια συμπεριφορά με τότε. Στο μεταξύ, για να «αναστηθεί» το μαλλιαρό μαμούθ, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ανάδοχη μητέρα ένας θηλυκός ελέφαντας ενός είδους που είναι είδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Και εδώ μπαίνει και το μεγαλύτερο και πιο ορθό επιχείρημα κατά της κλωνοποίησης ήδη εξαφανισμένων ειδών ζώων: Δε θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουμε τους πόρους μας στην κλωνοποίηση ειδών τα οποία είναι ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης και να σώσουμε έτσι το υπάρχον οικοσύστημά μας; Ας γίνει με αυτό η αρχή. Μετά βλέπουμε.