Πόσο κοντά είμαστε στο να έχουμε βιονικά μέλη;

Πόσο κοντά είμαστε στο να έχουμε βιονικά μέλη;

7 May 2018 Off By admin

Όσοι αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορεί να έχουν βρει τον εαυτό τους πολλές φορές να φαντάζεται πως θα ήταν η ιδέα ενός ανθρώπου- ρομπότ όπου τα βιονικά του χέρια θα του επέτρεπαν να σηκώνει φορτίο ενός τόνου ή τα βιονικά του μάτια θα του έδιναν ικανότητες ακτινογραφικής όρασης. Τα τελευταία χρόνια, με την βιοϊατρική να κάνει την μία ανακάλυψη μετά την άλλη,  φαίνεται πως το όνειρο πολλών είναι αρκετά κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.

Ισχύει όμως αυτό; Είμαστε όντως τόσο κοντά στο να έχουμε βιονικά μέλη με τα οποία θα αποκτήσουμε τεχνητές «υπερδυνάμεις» ;

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει «βιονικός» . Πρακτικά, η επιστήμη της βιονικής έχει ως στόχο την εφαρμογή των νόμων της βιολογίας και της φυσικής πάνω σε μηχανές. Επομένως, ένα μηχανικό χέρι που είναι απόλυτα λειτουργικό αλλά δεν μπορεί να σηκώσει έναν τόνο φορτίου είναι βιονικό, ακόμη και αν δεν προσφέρει στον κάτοχό του κάποιου είδους υπερδύναμη.

Για να απαντήσουμε λοιπόν την παραπάνω ερώτηση. Έχουμε ήδη βιονικά μέλη, τρόπον τινά.  Μέχρι σήμερα, επιστήμονες έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν  μηχανικά χέρια τα οποία κινούνται με την σκέψη του κατόχου, πόδια που λειτουργούν ως υποστηρικτικές «θήκες» , βιονικά μέρη του εγκεφάλου που βοηθούν άτομα με παράλυση να επικοινωνήσουν, μέρη του αυτιού, εσωτερικά όργανα όπως το πάγκρεας,  ακόμη και βιονικά μάτια τα οποία μπορούν –προς το παρόν- να ξεχωρίσουν περιγράμματα, σκιές, κινήσεις και εμπόδια.

Επομένως, καταλαβαίνουμε πως μιας και η μελέτη και η κατασκευή των βιονικών μελών του σώματος είναι κάτι σχετικά πρόσφατο στην επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές προσπαθούν –προς το παρόν- να παρέχουν λύσεις σε άτομα που το έχουν ανάγκη και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, άνθρωποι με αναπηρίες και προβλήματα ακοής ή όρασης, έχουν επωφεληθεί και θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια από αυτή την προσπάθεια.

 

Αναμφίβολα, για οποιαδήποτε μεγάλη ανακάλυψη, ο δρόμος ξεκινάει με μικρά βήματα, και στον κόσμο της βιονικής, ακόμη και αν δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα παιδικά μας όνειρα, μπορούμε να πούμε πως η πρόοδος  που έχει γίνει σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν είναι αξιοθαύμαστη. Μέχρι τώρα, τα τεχνητά  μέλη έχουν λιγότερα ή σχεδόν τα ίδια να προσφέρουν με ένα φυσικό μέλος του σώματός μας, και οι επιστήμονες της βιονικής έχουν αναμφίβολα πολύ δρόμο μπροστά τους.

Μία ιδέα τόσο εντυπωσιακή αλλά και παράλληλα τόσο φιλόδοξη όσο αυτή, σίγουρα αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια μπροστά της.

Ένα από αυτά  είναι η χρηματοδότηση για την έρευνα. Πολλά μέλη που ανήκουν στην κοινότητα της βιοϊατρικής, υποστηρίζουν πως προς το παρόν υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στα οποία θα έπρεπε να αφιερωθούν οι –ήδη μειωμένοι- οικονομικοί πόροι που υπάρχουν προς την διάθεσή τους.

Ένα επόμενο εμπόδιο είναι αυτό της ζήτησης.Εφόσον η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμη τόσο μακριά ώστε να δημιουργεί μέλη τα οποία θα προσφέρουν πρόσθετες ικανότητες στα άτομα που δεν έχουν αναπηρίες, το ενδιαφέρον είναι σαφώς μικρότερο κάτι που κατά συνέπεια μετατρέπει τα ήδη υπάρχοντα βιονικά μέλη σε είδη πολυτελείας για αυτά τα άτομα που τα έχουν όντως πραγματική ανάγκη. Πράγματι, οι λίγοι άνθρωποι με αναπηρίες που έχουν την τύχη να δοκιμάζουν αυτά τα μηχανικά θαύματα, χρειάστηκε είτε να πληρώσουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για να τα αποκτήσουν, είτε να βρεθούν τυχεροί συμμετέχοντας σε  πειραματικά προγράμματα γνωστών πανεπιστημίων της Αμερικής.

Συμπεραίνοντας, ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος μέσω της βιονικής. Άτομα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ακούσουν ή να περπατήσουν, αν όχι σήμερα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και αν μπορέσουμε να φτάσουμε ως εκεί, ποιος ξέρει; Ίσως μια μέρα να μπορούμε να κουβαλήσουμε το αυτοκίνητό μας στην πλάτη με τα βιονικά μας χέρια.