Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα αυτόματα αυτοκίνητα;

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τα αυτόματα αυτοκίνητα;

23 January 2018 Off By admin

Όσοι μεγάλωσαν στις δεκαετίες των 80’s και των 90’s είχαν ένα κοινό όνειρο για τα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Αυτοκίνητα που πετούσαν και οδηγούσαν μόνα τους, ακριβώς σαν αυτά που υπήρχαν σε κάθε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και ενώ μέχρι τώρα αν μη τι άλλο έχουμε κάνει τρομερή τεχνολογική πρόοδο, δεν έχουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα αλλά ο αυτόματος πιλότος είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Μπορεί να μην είναι πλήρως αυτόνομα, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε πως είδαμε εν μέρει το όνειρό μας να γίνεται πραγματικότητα.

Όταν ζούμε σε ένα κόσμο τόσο τεχνολογικά προηγμένο, είναι λογικό να αναρωτηθεί κάποιος το γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε τα αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς την βοήθεια μας, και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι.

Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό το ότι δεν είναι θέμα έλλειψης τεχνολογίας.

Υπάρχουν άτομα με όραμα ικανά για ριζικές αλλαγές και καινοτομίες στο , τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, και φαίνεται πως γενικά η ιδέα ενός αυτόνομου οχήματος είναι αν μη τι άλλο ελκυστική για πολλές εταιρείες όπως είναι η Nissan, η Ford, η Toyota, ή ακόμη και η Google οι οποίες εκφράζουν το ενδιαφέρον τους παρουσιάζοντας τις ιδέες που έχουν σε εκθέσεις τεχνολογίας όπως η CES.

Σήμερα υπάρχουν μονάχα λίγες εκατοντάδες τέτοιων αυτοκινήτων στους δρόμους σε ελάχιστες πολιτείες της Αμερικής τα οποία κυκλοφορούν σε χώρους πανεπιστημίων, πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και κοινότητες συνταξιούχων. Στα επόμενα 5 χρόνια θα συνεχίσουν να γίνονται περιστασιακά κάποιες τέτοιου είδους προσπάθειες, όχι ωστόσο στη μαζική κλίμακα που ίσως θα θέλαμε.

Ρεαλιστικά μιλώντας, η διαδικασία μετάβασης από το συμβατικό στο αυτόνομο αυτοκίνητο θα πάρει τουλάχιστον 10 χρόνια.

Γιατί αυτό; Γιατί, μπορεί οι  «έξυπνες» πόλεις και η αυτονομία να είναι κάτι ωραίο σαν ιδέα, αλλά στον κόσμο των επιχειρήσεων,  μπορεί ένα τέτοιο όχημα να έχει σήμερα χρηματικό όφελος στην κατασκευαστική εταιρεία αλλά και στον καταναλωτή; Προς το παρόν όχι, και αυτό είναι που προσπαθούν οι εταιρείες να ανακαλύψουν σιγά σιγά. Το πώς θα επωφεληθούν χρηματικά, επιχειρηματίες και καταναλωτές, αφού μόνο έτσι θα μπορούσε ένα τέτοιο προϊόν να βγει μαζικά στις αγορές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και το γεγονός ότι η είσοδος του αυτόνομου αυτοκινήτου στην αγορά, θα σήμανε και μία τεράστια αναδόμηση των πόλεων και των υποδομών τους, μία τεράστια δαπάνη για πολλές χώρες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα συμβατικά αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο έξυπνα, και, ακόμη και αν δεν πρόκειται να οδηγούν μόνα τους στο κοντινό μέλλον, σίγουρα θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις σε άλλα προβλήματα σχετικά με την οδήγηση στο μέλλον.