Ο εθισμός στο διαδικτυακό τζόγο και πώς να τον θεραπεύσετε

Ο εθισμός στο διαδικτυακό τζόγο και πώς να τον θεραπεύσετε

15 December 2018 Off By Artemis

Η λέξη «εθισμός» μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να κάνει κάποιος σε υπερβολικό βαθμό συγκριτικά με τα λεγόμενα «λογικά» πλαίσια. Όπως εθίζεται στον τζόγο κάποιος που επισκέπτεται τα καζίνα και παίζει όλη την ώρα τυχερά παιχνίδια, έτσι εύκολο είναι να εθιστεί και κάποιος στο διαδικτυακό τζόγο. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση το φαινόμενο είναι πιο πιθανό να συμβεί καθώς το άτομο έχει πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια όπου σταθεί, όπου βρεθεί και οποιαδήποτε ώρα θελήσει.

Οδηγεί, όμως, σε όλες τις περιπτώσεις σε εθισμό ο διαδικτυακός τζόγος; Τι πρέπει να κάνετε για να θεραπεύσετε τον εθισμό στο διαδικτυακό τζόγο;

Ο εθισμός στο διαδικτυακό τζόγο

Γενικά, είναι σαφώς πιο εύκολο κάποιος να εθιστεί στο διαδικτυακό τζόγο από ότι στον περιστασιακό τζόγο. Σε αυτό παίζει περισσότερο ρόλο η εύκολη πρόσβαση στα τυχερά παιχνίδια που έχει κάποιος μέσω του διαδικτύου. Είναι πιο εύκολο για κάποιον που του αρέσει να τζογάρει να το κάνει μέσω του διαδικτύου καθώς έτσι μπορεί να μπαίνει και να παίζει όποτε θέλει, αρκεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα, με τα κινητά τηλέφωνα και το wi-fi όλοι είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι στο ίντερνετ. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο απλά μπορεί κάποιος να βρίσκεται, για παράδειγμα, στη δουλειά του και παράλληλα να παίζει τυχερά παιχνίδια. Έτσι εύκολα μπορεί να παίξει και όταν βρίσκεται έξω για έναν καφέ με τους φίλους του ή είναι σπίτι και βλέπει τηλεόραση.

Φυσικά, δεν εθίζονται όλοι στον τζόγο μέσω του διαδικτυακού τζόγου, απλώς είναι ένας πιο εύκολος τρόπος να εθιστεί κάποιος χωρίς καν να το πάρει χαμπάρι. Επιπλέον, σε περίπτωση που πράγματι εθιστεί, είναι πιο δύσκολο να το πάρει χαμπάρι και ο περίγυρός του. Στην περίπτωση κάποιου που είναι εθισμένος στον παραδοσιακό τζόγο, είναι πιο εύκολο οι φίλοι και η οικογένειά του να το «προλάβουν» καθώς θα λείπει συνέχεια από το σπίτι επειδή θα είναι σε κάποιο καζίνο. Με το διαδικτυακό τζόγο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος εθίστηκε ή όχι καθώς η διαδικασία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε σταθεί και βρεθεί χωρίς κανείς να το ξέρει. Επιπλέον, μέσω του διαδικτυακού τζόγου, ο παίκτης έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του επίσης όποτε θέλει. Αυτό του δίνει κίνητρο να παίζει όσο τακτικότερα μπορεί.

Η θεραπεία του διαδικτυακού τζόγου

Ευτυχώς, ο εθισμός στο διαδικτυακό τζόγο έχει θεραπεία, η οποία έχει αποδειχθεί και επιτυχημένη. Αρχικά, το πρώτο πράγμα που συμβουλεύεται σε εθισμένα άτομα είναι η αποφυγή των τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, το άτομο θα πρέπει να στερηθεί την πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα κινητά, τους υπολογιστές, τα τάμπλετ, ακόμη και τα PlayStation. Συνεπώς, η απαγόρευση της πρόσβασης ενός διαδικτυακού τζογαδόρου στους λογαριασμούς τραπέζης του είναι ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης του εθισμού του. Συνήθως, η αύξηση των κερδών είναι το βασικό κίνητρο όσων παίζουν τυχερά παιχνίδια. Μάλιστα, όταν χάνουν χρήματα νιώθουν περισσότερο την ανάγκη να παίξουν ξανά ώστε να πάρουν πίσω όσα έχασαν ή ακόμη και να βγάλουν κέρδος. Οπότε, η αποκοπή από την πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ατόμου παίζει σημαντικό ρόλο για να αποφύγει οποιαδήποτε ανάμειξη με τα τυχερά παιχνίδια.

Παράλληλα, υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης ειδικά για άτομα εθισμένα στο διαδικτυακό τζόγο όπως υπάρχουν αντίστοιχα και για όσους είναι εθισμένοι στον πατροπαράδοτο τζόγο. Πέρα από τα κέντρα, υπάρχουν και ομάδες υποστήριξης που μπορεί να επισκέπτεται ο εκάστοτε ασθενής, οι οποίες μπορούν να τον βοηθήσουν μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης. Εκτός από τις ομάδες υποστήριξης, μπορεί να επισκεφθεί και ψυχολόγους οι οποίοι μέσω των συνεδριών τους μπορούν να βρουν από πού πηγάζει το πρόβλημα του εθισμού ώστε να βοηθήσουν τον ασθενή να ξεπεράσει τον εθισμό του. Τέτοια θεραπεία μπορούν να κάνουν και οι συγγενείς και φίλοι του ασθενή καθώς και αυτοί είναι σχεδόν πάντα επηρεασμένοι από τη συμπεριφορά του. Κάνοντας όλα αυτά τακτικά και με την πάροδο του χρόνου, ένας εθισμένος στο διαδικτυακό τζόγο μπορεί να θεραπευτεί εντελώς.