Μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον διαβήτη

Μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στη μάχη ενάντια στον διαβήτη

11 September 2018 Off By admin

O διαβήτης είναι δυστυχώς μία αρκετά διαδεδομένη ασθένεια. Όσοι παλεύουν με αυτόν χρειάζεται να είναι καθημερινά πολύ προσεκτικοί με την διατροφή τους, να είναι σταθεροί στις ενέσεις ινσουλίνης και να καταγράφουν με συνέπεια τον δείκτη του ζαχάρου τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν δεσμό στην καθημερινότητά τους και κάποιες φορές η ασθένεια παρεμβαίνει με τις δικές τους επιθυμίες. Έτσι, είναι απόλυτα λογικό το γεγονός πως εδώ και δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει κάθε τρόπο για να διευκολύνει τις ζωές όσων έχουν διαβήτη.

Η είσοδος της τεχνολογίας στην ιατρική

Μιας και η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είναι λογικό πως δεν θα έμενε μόνο στα smartphones και τις οικιακές συσκευές, και αυτό έγινε. Επεκτάθηκε σε κάθε πτυχή της ζωής, ευτυχώς και στην ιατρική για να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι.

Μέρα με τη μέρα γίνονται σημαντικές ανακαλύψεις για κάθε είδους πάθηση τόσο για την θεραπεία και την πρόληψη όσο και για την απλούστευση της καθημερινότητάς όσων έχουν λάβει κάποια διάγνωση. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί εξαιρετικές τεχνολογίες για καταπολέμηση του διαβήτη.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες από αυτές:

Τεχνητό πάγκρεας

Θα μπορούσε κάποιος να το αποκαλέσει «το gadget που δίνει τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης» γιατί αυτό ακριβώς κάνει. Με την μικρή του οθόνη, μπορείς να δεις ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σου και όταν ο οργανισμός σου χρειαστεί ινσουλίνη, αυτό θα σου παρέχει ακριβώς όση χρειάζεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα ο ίδιος.

Στυλό ινσουλίνης που αναλαμβάνουν την χρονομέτρηση

Μπορεί εξαρχής να φαίνεται απλό, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, είναι δύσκολο να θυμάσαι πάντα πότε έκανες την τελευταία ένεση ινσουλίνης. Απαιτεί να έχεις συνέχεια το μυαλό σου εκεί και να μην ξεχνάς να την καταγράφεις αφού ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά τα στυλό αναλαμβάνουν να χρονομετρούν μόνα τους από την τελευταία φορά που έκανες την ένεσή σου ώστε να μην χρειαστεί να ανησυχήσεις ποτέ ξανά.

Εισπνεόμενη Ινσουλίνη

Πριν λίγο καιρό εγκρίθηκε για την αγορά ένα νέο είδος Ινσουλίνης. Αυτή τη φορά δεν είναι σε ένεση, αλλά σε σκόνη. Βέβαια, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά μόνο του αλλά είναι κατάλληλο και για τους δύο τύπους διαβήτη και μπορεί να δοθεί ως αγωγή για αμέσως πριν ή αμέσως μετά το φαγητό. Έστω και έτσι, μπορεί να ανακουφίσει για λίγο από τον πόνο.

Εκτός από το παραπάνω υπάρχουν ακόμη εφαρμογές που καταγράφουν τα επίπεδα ζαχάρου κατευθείαν στο κινητό, συστήματα διαχείρισης πόνου, ακόμη και ένας οπτικός φακός που βρίσκεται υπό ανάπτυξη και λέγεται πως θα μπορεί να καταγράφει τα ποσοστά γλυκόζης στο αίμα. Η τεχνολογία ήρθε για να καλυτερέψει τις ζωές μας και όπως φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά!