Μια ματιά στο μέλλον: Σπίτια φτιαγμένα από 3D εκτυπωτές

Μια ματιά στο μέλλον: Σπίτια φτιαγμένα από 3D εκτυπωτές

21 February 2018 Off By admin

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται κάθε χρόνο και το ποσοστό όσον ζουν στα όρια της φτώχειας να παραμένει ανησυχητικά σταθερό, ένα καινούριο πρόβλημα έρχεται στην επιφάνεια, και δεν αφορά τίποτα άλλο πέρα από την στέγαση.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα,  εμφανίστηκε την κατάλληλη στιγμή, και είναι πολύ απλή. Εφόσον για το χτίσιμο ενός σπιτιού χρειάζονται αρκετές εργατοώρες οι οποίες πρέπει να πληρωθούν – κάτι που συνεπώς κάνει το χτίσιμο ενός σπιτιού πολύ ακριβό- γιατί να μην βάλουμε ένα ρομπότ να το κάνει;

Και έτσι θα γίνει. Η πόλη Einhoven της Ολλανδίας με το project  Milestone, μία συνεργασίας της εταιρείας Van Wijnen και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Eindhoven, θα γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου όπου θα έχει στην ιδιοκτησία της σπίτια φτιαγμένα από τεράστιους 3D εκτυπωτές.

Τα πέντε σπίτια που θα χτιστούν αρχικά, θα είναι ένας συνδυασμός μονώροφων και πολυώροφων κτιρίων τα οποία η εταιρεία ευελπιστεί πως θα φιλοξενήσουν τους πρώτους τους κατοίκους μέσα στον επόμενο χρόνο.

Πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία;

Ο συγκεκριμένος «εκτυπωτής» δεν θυμίζει καθόλου το –σε φυσιολογικό μέγεθος- αντικείμενο που βρίσκεται στα γραφεία μας, αλλά αντιθέτως είναι ένα τεράστιο ρομποτικό χέρι το οποίο έχει την δυνατότητα να διοχετεύει τσιμέντο σε στρώσεις ανάλογα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα.

Για αρχή, ο εκτυπωτής αναμένεται να δημιουργήσει μόνο τους εξωτερικούς και εσωτερικούς τοίχους των σπιτιών αλλά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ευελπιστούν πως με την κατασκευή των πρώτων σπιτιών θα μπορούν να προχωρήσουν την παραγωγή και να «αφήσουν» τον εκτυπωτή να ολοκληρώσει την δημιουργία των σωληνώσεων και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων αυτών των εντυπωσιακών σπιτιών.

Για να είμαστε ειλικρινείς, μία τέτοια ιδέα είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντική για το μέλλον και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει εντελώς τον κόσμο των κατασκευαστών.

Με ποιο τρόπο;

Αρχικά, η κατασκευή σπιτιών με αυτό τον τρόπο, θα συνδράμει σημαντικά στη μείωση του κόστους όχι μόνο για τους κατασκευαστές αλλά και για όσους θέλουν να αποκτήσουν κάποια στιγμή ένα δικό τους σπίτι αφού οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 4,000 $- 10,000 $ και παίρνει μονάχα λίγες μέρες για να ετοιμαστεί. Αυτό, όχι μόνο θα κάνει δυνατό για πολλές οικογένειες το να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην άτυχη περίπτωση μίας φυσικής καταστροφής ενώ μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για την γρήγορη αναδόμηση πόλεων που βρίσκονται σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες.

Κάτι εξίσου σημαντικό, είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Ο εκτυπωτής αυτός, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερους πόρους σε σχέση με την συμβατική κατασκευή των κτιρίων που έχουμε σήμερα. Συμμετέχουν λιγότερα οχήματα και επομένως χρησιμοποιείται λιγότερο πετρέλαιο, η μαθηματική ακρίβεια με την οποία είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί ο εκτυπωτής έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση υλικών όπως το τσιμέντο, και η χρήση μίας μόνο μηχανής συνδράμει σημαντικά στη μείωση της ηχορύπανσης.

Συνοψίζοντας, τα σπίτια που χτίζονται με εκτυπωτές 3D μπορούν να βοηθήσουν στο να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, και τέτοιες τεχνολογίες είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Από την ελαχιστοποίηση του προβλήματος της στέγασης μέχρι αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, κάθε λεπτομέρεια μετράει, και ελπίζουμε να είναι κάτι που θα βλέπουμε συχνά στο μέλλον.