«Έξυπνο σπίτι» : Φτιάξε μόνος σου το σπίτι του μέλλοντος

«Έξυπνο σπίτι» : Φτιάξε μόνος σου το σπίτι του μέλλοντος

23 November 2018 Off By Artemis

Λέγοντας «έξυπνο» σπίτι, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας ταξιδέψει πολύ μακριά. Κάποιος ίσως σκεφτεί ρομπότ που καθαρίζουν και μαγειρεύουν μόνα τους, κάποιος άλλος μηχανήματα που πλένουν,στεγνώνουν και σιδερώνουν τις μπουγάδες, μπάνια που αυτοκαθαρίζονται. Ακόμη και αν δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, μπορείς κάνοντας κάποιες αλλαγές στο σπίτι σου να κάνεις την ζωή σου πιο εύκολη.

Δεν θα ήταν ωραία αν η καφετιέρα σου ετοίμαζε μόνη της τον καφέ σου λίγο πριν ξυπνήσεις, ή αν το ψυγείο σου σε ενημέρωνε για όσα πρέπει να αγοράσεις από το σούπερ μάρκετ; Ας δούμε τι χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο.

Επέλεξε τον βοηθό σου

Η Apple έχει την Siri, η Amazon την Alexa, η Google το Google Assistant. Αυτά τα μικρά ηλεκτρονικά συστήματα είναι η αρχή στο έξυπνο σπίτι σου. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να αναζητήσεις μία συνταγή με φωνητική εντολή, να προσθέσεις πράγματα στη λίστα του σούπερ μάρκετ σου, να βάλεις ξυπνητήρι, να ακούσεις μουσική, ή ακόμη και να ρυθμίσεις τον φωτισμό του σπιτιού. Εταιρείες όπως η Lenovo μπορούν εναλλακτικά να σου προσφέρουν μία πιο οικονομική λύση, όποτε το σπίτι σου μπορεί να γίνει έξυπνο χωρίς να δώσεις μία περιουσία

Επένδυσε σε καινούριες οικιακές συσκευές

Ηλεκτρικές σκούπες που καθαρίζουν αυτόματα το πάτωμα, μηχανές του καφέ με δυνατότητες προγραμματισμού εκκίνησης, ψυγεία που συμπληρώνουν λίστες για ψώνια και τις μεταφέρουν στο κινητό σου, οι επιλογές είναι πραγματικά απεριόριστες. Βρες τι είναι αυτό που χρησιμοποιείς περισσότερο και το πως θα ήθελες να το βελτιώσεις, είμαστε σίγουροι πως κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα θα σου προσφέρει την λύση.

Άλλαξε τις λάμπες και τις πρίζες σου

Πλέον μπορείς να βρεις συστήματα φωτισμού τα οποία μπορείς να τα συνδέσεις με το Wi-fi σου ή τον βοηθό σου. Έχεις τη δυνατότητα χρονοδιακόπτη, ή την μεταβολή της φωτεινότητας εκεί που εσύ προτιμάς. Με τη φωνητική εντολή μπορείς να ανάψεις ή να σβήσεις κατευθείαν το φως. Δεν σε βοηθάει μόνο επειδή δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να ψάξεις τον διακόπτη, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σημαντικό στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Ηλεκτρονικές κλειδαριές και παντζούρια

Μία ακόμη προσθήκη με ίσως μεγαλύτερο κόστος είναι οι ηλεκτρονικές κλειδαριές και ηλεκτρονικά πορτοπαράθυρα τα οποία θα σου προσφέρουν όχι μόνο τρομερή ασφάλεια καθώς προσφέρονται ιδιότητες αναγνώρισης προσώπων και κάμερας παρακολούθησης αλλά και τη δυνατότητα να ρυθμίζεις το φυσικό φως του σπιτιού σου με ένα μόνο κλικ.

Αφού η τεχνολογία μας εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς είναι απολύτως λογικό να χρησιμοποιείται και για την βελτίωση και διευκόλυνση απλών καθημερινών συνηθειών που στο σύνολο τους ίσως καταφέρει να αφαιρέσει λίγο από το περιττό άγχος της ζωής μας, και αναμφίβολα, αφού σήμερα έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, το μέλλον πρέπει να κρύβει όμορφες εκπλήξεις για το πως θα αλλάξει η καθημερινότητά μας.