Πως οι καινούργιες τεχνολογίες έχουν επηρεάσει την μελέτη για τον καρκίνο

Πως οι καινούργιες τεχνολογίες έχουν επηρεάσει την μελέτη για τον καρκίνο

21 March 2018 Off By admin

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να εξαπλώνεται σαν να είναι μεταδοτική ασθένεια. Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας, η μεταβολή σε αυτό τον γρήγορο τρόπο ζωής, και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, έχουν οδηγήσει δυστυχώς σε μία δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου.

Ωστόσο, η τεχνολογία βρίσκεται εδώ για να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη όχι μόνο στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας αλλά και σε αυτό της υγείας. Έτσι, πολλές τεχνολογικές ανακαλύψεις έχουν βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα για τον καρκίνο προσπαθώντας να μειώσουν το ποσοστό θανάτων των καρκινοπαθών ή έστω να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις καινούργιες τεχνολογίες που στο μέλλον θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε τον καρκίνο:

Τεχνητή Νοημοσύνη

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να θυμίζει αποκαλυπτική ταινία με ρομπότ, αλλά η συγκεκριμένη τεχνολογία κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στον κόσμο της έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα υπολογιστικό σύστημα το οποίο έχει προγραμματιστεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύεται ένας ογκολόγος. Λάμβανε τις απαραίτητες οδηγίες και την βιβλιογραφία που του χρειαζόταν, του δινόταν διάφορα περιστατικά ασθενών και προσπαθούσε να βρει την ανάλογη διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία.

Προφανώς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να μιμείται την εκπαίδευση ενός γιατρού, επομένως  χρειαζόταν ορισμένες φορές διορθώσεις από ειδικούς τις οποίες ύστερα επεξεργάζεται προκειμένου να μάθει και να βελτιωθεί μετά από αρκετές επαναλήψεις. Έτσι, οι γιατροί μπορούν να συμβουλεύονται αυτή την εφαρμογή ώστε η διαδικασία της διάγνωσης και της θεραπείας να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς, σε αντίθεση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το προτέρημα της τεχνητής νοημοσύνης είναι πως δεν κουράζεται και κυρίως, δεν ξεχνάει. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως αν ένας άνθρωπος και ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ξεκινήσουν να μαθαίνουν το ίδιο διάστημα, μέσα σε ένα διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις ικανότητες τους ανθρώπου. Σαφώς, αυτό δεν σημαίνει πως θα αντικατασταθούμε από ρομπότ, αλλά πως τέτοιου είδους εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της ιατρικής επιστήμης.

Θεραπεία πρωτονίων

Η θεραπεία πρωτονίων είναι μία αρκετά πρόσφατη τεχνολογία που χρησιμοποιεί την ραδιενέργεια παρόμοια με άλλες θεραπείες. Η μοναδική διαφορά είναι πως είναι πολύ πιο ακριβής. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση αρκετών μορφών όγκων κάποιες εκ των οποίων είναι του στήθους, του συκωτιού, του πνεύμονα, του προστάτη, του οφθαλμού και του εγκεφάλου. Ένα μεγάλο προτέρημα είναι το γεγονός πως είναι τόσο ακριβής που μπορεί να «επιτεθεί» στον όγκο με τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας χωρίς να καταστρέφει τους τριγύρω υγιείς ιστούς. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει πολλά παιδιά στη μάχη τους με τον καρκίνο αφού σε σχέση με άλλες θεραπείες δεν εμποδίζει σε τέτοιο βαθμό στην ανάπτυξη των οργάνων τους.

Υγρή βιοψία

Μέχρι τώρα, προκειμένου να γίνει η βιοψία ενός όγκου, έπρεπε να γίνει κάποια εγχείρηση. Έτσι, η υγρή βιοψία, δηλαδή η διάγνωση του όγκου μέσω ενός δείγματος αίματος ήταν κάτι που θέλαμε να δούμε εδώ και καιρό.  Επιτέλους, καινούργιες τεχνολογίες έχουν βγει στην επιφάνεια οι οποίες  μπορούν να εντοπίσουν τα κύτταρα του όγκου που υπάρχουν στην επιφάνεια του αίματος και να μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να υποβληθεί σε εγχείρηση.

Εκτός από τα παραπάνω, πολλές ακόμη καινούριες τεχνολογίες όπως είναι η υπερθερμία, η ορμονοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και φωτοδυναμική είναι ικανές να βελτιώσουν τη ζωή των καρκινοπαθών και φυσικά να δώσουν ένα τέλος στην ασθένειά τους. Η τεχνολογική πρόοδος μας κάνει αν μη τι άλλο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.